ECLERE PUFOASE CU VANILIE

Reţetă preluată din revista "Reţete de colecţie"
Ingrediente:

Aluat:
  • 125 ml apă
  • 125 ml lapte rece
  • 125 gr unt
  • 150 gr făină
  • 5 ouă
  • Un praf de sare
Crema:
  • 1 litru lapte
  • 6 galbenuşuri
  • 100 gr zahar
  • O păstaie de vanilie
Glazura:
  • 100 gr ciocolată neagră
Mod de preparare:

Aluat: Într-o oală se pun la fiert apa, laptele, untul şi sarea;Când fierb, se pune toată faină dintr-o dată şi se amestecă energic, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul şi din nou se amestecă energic pentru a le încorpora pe fiecare. Numai după ce un ou a fost încorporat se adaugă altul; Aluatul este gata cand se desprinde de pereţii vasului; Aluatul rezultat se pune într-un poş sau într-o pungă tăiată la un colţ şi apoi se elibereaza în tavă bucăţi lungi
de aluat de circa 8 cm, la distanţă pentru a avea loc sa crească; Tava se dă la cuptor pentru 10 minute cu uşa închisă şi apoi încă 25 de minute cu uşa întredeschisă prin susţinerea unui băţ de chibrit. Apoi se lasă să se racească.
Crema: Între timp se prepară crema, pentru care ouăle se freacă cu zahărul până când se obţine o cremă albicioasă iar laptele se fierbe cu vanilia; Când fierbe laptele se toarnă peste crema de ou şi se bate încet cu telul; Apoi amestecul se toarnă într-o oală care să poată fierbe la bain-marie. Se lasă la fiert aşa, amestecând din când în când până se desprinde de pereţii vasului; Crema se pune într-un poş sau seringă de patisserie şi se umplu cojile de ecler taiate în două pe lung;
Glazura: Ciocolata se topeşte la bain-marie şi se toarnă imediat peste eclere. Se lasă să se întărească, se dau la rece şi apoi se servesc.

*** E foarte important ca faina sa fie incorporata toata odata, contrar recomandarilor de la alte retete;
*** Pe deasupra eclerelor, in loc de ciocolata topita, se poate folosi un sos de ciocolata.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu