- 125 gr de osânză de porc crudă, măcinată
- 4 gălbenuşuri
- 100 de ml de iaurt smântână
- 1 praf de sare
- 1 lingură esenţă vanilie
- 250-300 gr făină, în funcţie de calitate
Mai avem nevoie de:
- Umplutură după gust: gem consistent, acrişor, de prune, nucă măcinată amestecată cu bezeaua albuşurilor rămase, rahat
- Făină pentru presărat planul de lucru
- Zahăr pudră pentru ornat
Mod de
preparare:
Într-un castron
se pune osânza măcinată, rece, împreună cu sarea, gălbenuşurile şi esenţa de
vanilie;
Se mixează până
când se omogenizează complet;
Se adaugă smântâna
şi se mixează încă 2-3 minute;
Se adaugă câteva
linguri de făină şi se încorporează la început cu mixerul pe viteză mică, apoi
se adaugă treptat toată făina şi se începe să se framânte rapid;
Cantitatea de fâină,
după cum am specificat în lista ingredientelor, poate varia uşor în plus sau în
minus în funcţie de mărimea gălbenuşurilor;
Se frământă
rapid, fară a insista prea mult (dacă se framântă în exces nu vor mai fi atât
de fragede cornuleţele) până când se formează un aluat care se desprinde de pe
mâini;
Aluatul se înfoliază cu folie alimentară şi se dă la frigider
pentru aproximativ 15-20 de minute;
Aluatul răcit se împarte în două şi se întind, cu ajutorul
sucitorului, două foi subţiri (3-4 mm), pe planul de lucru presărat cu făină;
Aluatul se împarte în pătraţele şi pe fiecare se aşează umplutura
dorită.
*** Rezultă 60 de bucăţi de mărime medie, se pot face şi
mai multe sau mai puţine, în funcţie de dimensiunea care li se dă, din aceleaşi
ingrediente
*** În loc
de osânză am folosit untură pentru că nu am avut, iar în loc de smântănă se
poate folosi iaurt ca să nu fie aşa de grase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu