Blat:
- 10 ouă
- 10 linguri zahăr
- 40 ml apă
- 40 ml ulei
- 70 gr cacao
- 12 linguri făină
- 240 gr ciocolată de calitate
- 60 gr unt
- 260 gr zahăr
- 4 linguri miere
- 600 ml apă
- Esenţă de rom
- 1 kg smântână proaspata
- Zahăr dupa gust
Blat: Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul;
Se adaugă apa şi gălbenuşurile frecate cu ulei;
Se bate bine în continuare, iar apoi se adaugă cacaua şi făina;Se toarnă aluatul în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt şi se coace cam 20-25 minute;
Se dă la răcit;
Sirop: Se caramelizează zahărul, se stinge cu apă şi se lasă să se dizolve caramelul complet;
Se dă deoparte de pe foc, apoi se adauga mierea şi esenţa de rom;
Se lasă la răcit;
Glazura: Se rupe ciocolata în bucăţele care se pun împreună cu untul într-un vas pe foc foarte mic;
Se amestecă până se topesc complet şi ciocolata şi untul;
Blatul răcit se taie bucăţi, se aşează în tava în care s-a copt şi se însiropează din abundenţă. Pe fiecare se toarnă apoi glazura şi se lasă să se întărească puţin;
Se bate smântâna bine cu zahărul până se îngroaşă apoi se pun moţuri de frişcă pe fiecare bucată;
Se dă la rece timp de câteva ore.
*** Blatul pentru prăjitură întotdeuna îl bat cu telul, deoarece creşte mai tare decât cu mixerul
*** Siropul se poate turna în tavă ca fiecare bucată să-şi ia singura cât e nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu